Kod uređenja doma, za parket se odlučujemo iz estetskih , ali i praktičnih razloga. Gdje god ga postavili, parket obogaćuje prostor svojim izgledom, te ga čini udobnijim, dajući mu boju, toplinu i prirodnost. Osim estetskog izgleda,U zadnje vrijeme drvo je u Hrvatskoj i Europi ponovno zauzelo vodeće mjesto, bilo da se radi o oblaganju stambenih ili poslovnih prostora. U tome je velika zaslužna i ekologija kojoj se sve više posvećuje pažnja, te je drvo kao prirodni materijal u svim izvedenicama (lakiran, uljen, termo tretiran) glavni odabir arhitekata i dizajnera za uređenje interijera, pa i eksterijera (fasadne obloge, decking sistemi) .

Parketi se proizvode od različitih vrsta drva, od domaćih pa do egzotičnih. Galerija drva nudi hrvatske parkete hrast , jasen , grab , bukva , javor, kao i egzotične parkete s različitih strana svijeta.

Prednosti i nedostatci
[/ultimate_heading ]

Estetske prednosti parketa su toplina i prirodnost koje parket nosi u kući tako uljepšava sve prostorije u kojima je postavljen. Također,Od različitih vrsta drva, kombiniranjem boja i uzoraka, može se napraviti mozaik parket. Treba istaknuti i praktičnost parketa, jer ga je lako čistiti i održavati. Parket je dovoljno obrisati suhom krpom kako bi pokupili prašinu ili vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje ako postoje mrlje na parketu. Uz redovito održavanje i čišćenje, te eventualno obnavljanje laka ili voska, parketi mogu trajati desetljećima.

Neki od nedostataka su osjetljivost na udarce i ogrebotine, mogućnost blijeđenja na suncu ako je parket postavljen na vanjskoj površini, te osjetljivost na vodu ako nisu termički obrađeni i lakirani. Međutim, nedostaci se mogu kontrolirati pažljivim ponašanjem, te redovitim premazivanjem zaštitnim lakovima i uljima. Pravilnim održavanjem parketa zaslužuju titulu najbolje vrste podnih obloga.

Proizvodnja i postavljanje

Hrvatska obiluje kvalitetnim vrstama drveta, te je zbog toga konkurentan proizvođač parketa i ostalih vrsta podova. Od drvenih podova najtraženiji je hrvatski hrast, a slijede ga jasen, grab i bukva. Parketi se proizvode tako da je svaka vrsta drva izložena termičkoj obradi koja ih dodatno oplemenjuje. Tako drvo dobiva bogatije i tamnije boje, te postaje otpornije na oštećenja, vlagu i štetočine. Zahvaljujući termičkim i ostalim obradama parketa, moguće ih je postaviti u bilo koju prostoriju, od hodnika i dnevnog boravka pa sve do kuhinje i kupaonice, ali i poslovnog prostora. Parketi se mogu postavljati na nekoliko načina, od klasičnih parketa, preko seljačkih podova do mozaika parketa.Lokacija na kojoj namjeravate postaviti parket vrlo je važna pri odabiru parketa. Ako se parket postavi na nekom otvorenom mjestu, potrebno je odabrati teže i čvršće parkete, koji su nalakirani s jačim i debljim slojem laka. S druge strane, u domovima se mogu postavljati lakši i tanji parketi. Galerija drva osim prodaje nudi uslugu izmjere i postavljanja parketa, pa se o tome ne morate brinuti, jer ćemo za vas sve obaviti profesionalno.